top of page

JORNADES DE

TEATRE, EDUCACIÓ I SOCIETAT

Laboratori permanent d’Educació i Llenguatge Escènic

1 i 8 de juny de 2019

Campus Catalunya URV

(Sala de Graus)

Conferències, ponències, tallers de formació i laboratori

TEATRE I EDUCACIÓ

Laboratori permanent d’educació i llenguatge escènic.

Aula de teatre de la URV, Experimenta teatre i Ajuntament de Tarragona.

Curs de 20h (17h presencial i 3 de treball personal)

Curs gratuït

reconeixement de crèdits per part de l’ICE per a mestres i professors

 

L’Aula de teatre de la URV, la Facultat de Ciències de la Educació i Psicologia i el departament de cultura de l’Ajuntament de Tarragona través del seu projecte ExperimentA TeatrE, volen generar espais de recerca, trobada i formació en els àmbits de les arts escèniques, i aposta per crear un nucli permanent de reflexió teòrica i pràctica, que pugui permetre intercanvis entre diferents col·lectius, escoles i persones vinculades a la creació, la pedagogia, l’acció social i la psicologia, i que determini un referent, en defensa de les arts en el nostre sistema educatiu i de la creació com a generadora de intercanvis entre sensibilitats diferents i entre llenguatges.

Una aposta doncs per articular espais de diàleg entre professionals de la pedagogia i entre treballadors de les arts escèniques, i de les arts en general.

Un espai per observar la contemporaneïtat en tota la seva amplitud i on diferents especialistes puguin aportar i mostrar les seves propostes i els seus plantejaments pedagògics i de reflexió social.  Que les arts escèniques són una eina pedagògica de gran envergadura, no és cap secret, al seu voltant estem potenciant, la lectura, la dicció, la oratòria, la presència física, el control corporal, la autoestima, el treball col·lectiu, la creativitat...i així, fins a un incontestable benefici per la formació i evolució de les persones com a éssers socials i cultes.

Molts han estat els intents per a normalitzar aquestes dinàmiques en els currículums acadèmics i en les dinàmiques educatives dels nostres centres d’ensenyament i en els diferents àmbits socials i de participació , però per desgràcia encara manca molta feina ha fer, i és per això que des de la nostra realitat i amb un afany de reflexió profunda sobre el nostre sistema educatiu i la nostra realitat social, volem articular punts d’encontre entre professionals de l’ensenyament, per tal de possibilitar i articular noves i velles propostes al voltant de la creativitat i l’expressió en general, creant sinèrgies que articulin propostes renovadores i engrescadores per uns professionals de la docència i de l’acció social i terapèutica de vegades menystinguts i oblidats per la nostra societat.

 

Per uns col·lectius més vius, volem apostar per potenciar els elements comunicatius, creatius i sensitius, i articular a través del teatre i les arts escèniques en general ponts de diàleg i inclusió, per assolir un element fonamental de relació basada en el fet de compartir les realitats individuals i les realitats socials.

 

CONFERÈNCIES I PONÈNCIES:

ACTIVITATS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TALLERS DE FORMACIÓ I RECERCA

EL TEATRE COM A EINA PEDAGÒGICA AL SEGLE XXI

 • Amb l'objectiu de crear bases de col·laboració interdisciplinar.

 1. Context escènic, educatiu i social

 2. Àmbit normatiu, les competències bàsiques com a referents de continguts

  • ​De la tracició als nous llenguatges escènics (una visió oberta a la història del teatre social).

  • Eines de treball teatral
 3. Els processos de creació teatral
  • El muntatge teatral​​
  • De la idea a l'acció escènica
  • Els textos com a eina pedagògica i creativa
 4. De les lectures dramatitzades a les representacions
 5. Construcció d'elements escènics teatrals
 6. El teatre en permanent diàleg amb altres llenguatges
Mercè Ballespí.jpg

Sonorització de textos:

Tenim un text, i ara què?

amb Mercè Ballespí

Investigadora, professora i directora. És Doctora en Arts Escèniques per la UAB - Institut del Teatre. Actualment és la Directora del Cicle Formatiu Grau Superior en Tècniques d'Actuació Teatral i cap d'estudis de l'Aula Municipal de Teatre. Com a investigadora teatral, és autora de diversos articles i publicacions a llibres i revistes especializadas. En el camp escènic ha estate fundadora de diverses compagnies i ha organitzat diversos projectes culturals.

image3.jpg

Teatre i discapacitat

amb el Col·lectiu Teatral Ganyotes

El teatre és la inspiració de la vida feta art.

Teatre Ganyotes és la companyia de teatre del Club Vaixell, un centre d’oci i lleure de Tarragona especialitzat en activitat de lleure per a persones amb diversitat funcional.

Treballa per la normalització d’actors i actrius amb diversitat funcional.

CURSO-MANTOVANI.jpg

Desconferència sobre teatre en l'educació

a càrrec de Alfredo Mantovani

Expert en patafísica i repostería eròtica. Aquesta serà la última vegada a la vida, en que el professor explicarà amb luxe de detalls "El Sistema de Teatre Evolutiu per edats" al qual ha dedicat molts any de treball.

monegros 1.jpg

El teatre social i de l'oprimit amb Berta Camps i Anna del Barrio

Escenaris Especials és un projecte que fa teatre amb persones en risc d'exclusió social. Volem que a l'escenari s'hi vegi reflectida la diversitat que existeix a la nostra societat.

Els actors i les actrius d'Escenaris Especials són persones amb una discapacitat, amb malaltia mental, amb un trastorn de l'espectre autista, adults que estan superant una drogoaddicció i nens amb deficiències neuromotores.

teatre_escoles.gif

El teatre a les escoles públiques de primaria de Tarragona

amb el Col·lectiu de professors de Teatre de l'Ajuntament de Tarragona

Col·lectiu de professors de teatre infantil que des de l’any 1986 ofereix classes de formació escènica dins de l’horari escolar a les escoles públiques de Tarragona, on han desenvolupat una tasca formativa i col·laborativa única en tot l’estat espanyol, havent realitzat una feina de conscienciació envers la cultura en general de primer ordre i imprescindible per normalitzar les arts en el nostre país.

_241_9fc1c082.jpg

Els contes: una eina pedagògica

a càrrec de Joan Rioné

Editor, actor, gestor cultural, productor, professor de teatre, escriptor, guionista, escenògraf, titellaire…, a més d’historiador de l’art. El tarragoní Joan Rioné és tot això, i probablement moltes coses més, però no li agrada definir-se amb una sola paraula. Ell diu que fa “coses culturals” de quilòmetre zero, i ho ha convertit en la seva forma de vida.

IMG_0772.jpg

El teatre com a eina pedagògica

amb Joan Pascual

És actor, autor, dramaturg i director teatral. Al capdavant de l'Aula de Teatre de la URV i del Taller de Teatre de Tarragona, ha estat i està estretament lligat al món de la cultura tarragonina des de diversos àmbits. Fundador i director de la companyia Zona Zàlata des de fa més de 30 anys, la contemporaneïtat i la reivindicació han estat els pilars en els quals se sustenta la seva obra. Fins i tot en el marc de la recerca històrica que des de l'Aula de la URV ha fet del món romà i que inclou la publicació del llibre Teatre popular romà: memòria d'una excavació teatre.

JAUME-BELLO.jpg

Aula Social: amb l'Aula Municipal de Teatre de Lleida

a càrrec de Jaume Belló

Té un doble propòsit: d’una banda, dotar d’instruments, coneixements i mecanismes als educadors i treballadors socials i a les persones que treballen amb col·lectius en risc d’exclusió, per a que ells mateixos puguin utilitzar les arts escèniques en les seves dinàmiques i activitats del dia a dia; i de l’altra, oferir classes de teatre i tallers d’interpretació a col·lectius que busquen una forma artística de desenvolupar sentiments positius i de superació personal.

CALENDARI

DISSABTE 1 DE JUNY (Sala de Graus del Campus Catalunya de la URV)

9h a 10h

Recepció i recollida de credencials i materials

10h a 10:30h

Presentació de les Jornades

10:30h a 12h

Sonorització de textos: "Tenim un text, i ara què? (amb Mercè Ballespí)

12h a 12:30h

Descans

12:30h a 14:30h

Taller "Eines de treball teatral" (amb Joan Pascual)

 

DINAR

 

16:30h. a 18:00h

Ponència i col·loqui Col·lectiu Ganyotes

18:00h a 18:30h

Ponència i col·loqui del COL·LECTIU TEATRAL GANYOTES

18:30h a 20:30h

Taller "Els processos de creació teatral" (amo Joan Pascual) 

DISSABTE 8 DE JUNY (Sala de Graus del Campus Catalunya de la URV)

10h a 12h

"Desconferència sobre teatre en l'educació" (amb Alfredo Mantovani)

12h a 12:30h

Descans

12:30h a 14:30h

"La necesitat del teatre aplicat" (amb Jaume Belló)

 

DINAR

 

16:30h. a 18:00h

Taller "El sistema de teatre evolutiu per etapes o com organitzar un taller de teatre amb èxit".

18:00h a 18:30h

Descans

18:30h a 19h

Ponències i col·loquis de:

 • Joan Pascual AULA DE TEATRE DE LA URV

 • Marta Grau COL·LECTIU DE PROFESSORS DE TEATRE A LES ESCOLES PÚBLIQUES DE TARRAGONA

19h a 20:30h

Taller "Els contes una eina escènica" (amb Joan Rioné).

MÉS INFORMACIÓ

686972348

experimentateatre@gmail.com

bottom of page